torsdag 12 juli 2012

Oppe Marka

Foto: Pelle Persson 1922. Arvidsjaurs fotoarkiv.
Med isade körvägar kunde man ta rediga lass. Här en karavan redo för avfärd.

Oppe Marka

Utöver körslor i den egna skogen sökte man extrainkomster och för detta for många bönder på vintrarna upp till de stora avverkningarna inåt landet. Man lastade hästar, kördon, foder och andra förnödenheter på lastbilar för avfärd på förvintern och kom inte hem förrän fram på våren när slädföret tog slut. Att fara oppe Marka och tjäna som häst och karl betydde mycket för dem som hade få andra inkomstmöjligheter.





De här bilderna tog jag i samband med SM i timmerkörning ute vid Grans Lantmanna för ett antal år sedan.


TJÄRDALAR
Det finns rester av tre tjärdalar i byn. En ned mot träsket på det som idag är Efraims, en på Bergströms och den tredje nere vid sjön på Engbersch. Det har även i ett tidigt skede funnits en på Janni Jonsch. Lars Anton Johansson, född 1860, boende på Lass med yrkesbeteckningen tunnbindare har nog bundit många tjärtunnor. Enligt Erland H. så brändes den sista dalen omkring 1925-30. Numera fungerar dalarna som kälkbackar för det uppväxande släktet.

Tjärdal i Kanis . Bild från 1910-talet.
SÅGHANTERING
Utöver sågen uppe vid sockengränsen och vid Janni Jonsch har det funnits ett ångdrivet sågverk på Jon Eischaskiftet strax invid Bergströms. Dess klinga hade nitade tänder på ömse sidor så sågspåren blev väldigt breda och mycket gick bort i spån. Sågen drevs ändå in på 1930-talet.

Kolmila. Arkivbild.
KOLMILOR
Erland H. berättar att det funnits rester efter kolmilor på Jankesskiftet strax innanför Bögge. Den sista milan tändes nog före hans tid. På Fällträskskogen finns också rester efter kolbottnar. Troligen har även Långträskbönderna haft milor där. 

Inga kommentarer: